1. Should, and how can, exercise be done during a coronavirus outbreak? An interview with Dr. Jeffrey A. Woods

2. Coronavirus disease (COVID-19): The need to maintain regular physical activity while taking precautions

Egzersizin Corona Salgını Üzerinde Önemli Etkileri Var!

İnsanlar salgın sırasında birinin egzersiz yapıp yapmaması gerektiğini ve eğer öyleyse nasıl yapılabileceğini merak edebilirler. Bu sorular, Journal of Sport and Health Science’ın Dr. Jeffrey A. Woods ve ekibinin Illinois Üniversitesi at Urbana-Champaign’de (UIUC) yaptığı iyi bilinen bazı bilimsel araştırmalar ile farelerde influenzaya bağlı ölümler üzerinde egzersizin koruyucu bir etkisi olduğunu bulmuşlardır.

Dr. Woods, UIUC’da Mottier Aile Profesörüdür. Araştırmaları, egzersizin; bağışıklık sistemi, bağırsak mikrobiyomu ve yaşlanma üzerindeki etkilerine odaklanıyor. Düzenli egzersizin vücut üzerinde anti-inflamatuar bir etkiye sahip olabileceğini gösteren ilk bilim adamları arasında ve egzersizin yaşlı erişkinlerde grip aşısına karşı bağışıklık tepkisini iyileştirebileceğini çalışmalarında göstermiştir.

Yapılan çalışmalar sonucu;

  • Düzenli, orta derecede kardiyovasküler egzersizin, yıllık grip aşısının koruyucu etkisini, tüm grip mevsimi boyunca koruyucu antikor seviyelerini koruyacak şekilde genişletebileceğini bulduk.
  • Düzenli, orta düzeyde dayanıklılık egzersizinin, yıllık grip aşısının koruyucu etkisini artırmanın bir yolu olabileceği sonucuna vardık.
  • Sedanter bireylerin egzersiz yapması veya egzersiz programına başlaması güvenlidir. Hastalığı, komorbiditesi, ortopedik sorunları veya ileri yaşı olan kişiler için doktor konsültasyonu ve onayı gerekebilir. Araştırmalar, alışılmamış yorucu veya uzun süreli egzersizin bağışıklık sistemi savunmanızın işlevini azaltabileceğini düşündürmektedir. Bu nedenle, alışık olmadığınız uzun ve stresli egzersiz seanslarından kaçınmak iyi bir fikir olabilir.
  • Tipik olarak, hafif üst solunum yolu semptomları (örneğin, burun akıntısı, sinüs tıkanıklığı, hafif boğaz ağrısı) ile orta derecede egzersiz yapılabilir. Bununla birlikte, şu semptomlardan herhangi birini yaşıyorsanız, egzersiz yapmamanızı tavsiye ederim: şiddetli boğaz ağrısı, vücut ağrıları, nefes darlığı, genel yorgunluk, göğüs öksürüğü veya ateş. Semptomlar ortadan kalktığında düzenli olarak egzersiz yapmaya başlamak güvenlidir, ancak başlangıçta yavaş olmak gerekebilir.
  • Tek bir egzersizin bile faydalı olabilir, ancak düzenli egzersiz çok daha büyük bir fayda sağlıyor. Moleküler ve hücresel olaylar, bir egzersiz döneminin veya fiziksel aktivite periyodunun başlamasını takiben saniyeler ila dakikalar içinde gerçekleşir. Bu nedenle, şu anda oturma süresini ve sağlığı geliştirmek için fiziksel aktivitenin hareketsizliğin ne sıklıkla serpiştirilmesi gerektiğini inceleyen çok fazla çalışma var. Tarihsel düşünce, egzersizin, fiziksel aktivitenin eşlik ettiği bulaşıcı veya bulaşıcı olmayan zorluklara hazırlanmak için bağışıklık hücrelerini harekete geçiren bir savaş ya da kaç stres tepkisini teşvik ettiği olmuştur.
  • 5 aylık Tai Ji Quan/Qigong’un yaşlı erişkinlerde grip aşısına karşı bağışıklık tepkisini etkileyebileceğini inceleyen 2007’de bir çalışma yayınladık. Kontrollere kıyasla Tai Ji Quan/Qigong katılımcılarında antikor tepkilerinin büyüklüğünde ve süresinde önemli artışlar bulduk. Yoganın etkileri üzerine yakın zamanda yapılan bir sistematik incelemede, yoganın inflamatuar bileşeni olan hastalıklardan muzdarip olanlar için faydalı olabileceği sonucuna varmıştır.

Virüsü mümkün olduğunca çabuk kontrol altına almak için acil halk sağlığı önceliği olsa da, insanların günlük egzersiz veya fiziksel aktivite rutinlerini sürdürmek açısından ne yapabilecekleri veya yapmaları gerektiği konusunda maalesef halk için çok az halk sağlığı kılavuzu bulunmaktadır. Muhtemelen, güvenli bir önlem olsa da evde kalmanın istenmeyen olumsuz sonuçları olabilir, çünkü virüsün insandan insana bulaşmasını önlemeye yönelik bu tür çabalar, fiziksel aktivitenin azalmasına neden olabilir. Evde uzun süre kalmanın, oturma, uzanma veya tarama faaliyetleri (oyun oynamak, televizyon izlemek, mobil cihazları kullanmak gibi) bu tür eylemlere aşırı miktarda zaman harcamak gibi artan hareketsiz davranışlara yol açması muhtemeldir; düzenli fiziksel aktiviteyi azaltmak (dolayısıyla daha düşük enerji harcaması) sonuç olarak; kronik sağlık koşulları için artan bir riske ve potansiyel olarak kötüleşmeye yol açan problemler ortaya çıkmaktadır.

Evde egzersiz yapmak ve egzersiz programlarına katılmak önemlidir. Kuvvet, denge, koordinasyon, esneme ve kardiyovasküler çalışmalar evde online platformların sundukları ile yapılabilir. Ek olarak, geleneksel Tai Ji Quan, Çigong egzersizleri ve yoga yapılabilir. Bu kritik dönemde fiziksel işlevi ve zihinsel sağlığı korumanın diğer uygun yollarıdır.

Koronavirüs krizinin varlığında insanların hareketlerini kısıtlayan resmi önlemler, mutlaka fiziksel aktivitenin sınırlandırılması gerektiği veya her türlü egzersizin tamamen ortadan kaldırılması gerektiği anlamına gelmez!

Dr. Steven Blair’s quote from Dr. Ken Powell: “Some activity is better than none, and more is better than less” (p. 525).”

Sonuç olarak;

Evde kalma, enfeksiyonların geniş çapta yayılmasını sınırlayabilen temel bir güvenlik adımıdır. Ancak uzun süreli evde kalma, hareketsizliğe yol açan davranışları artırabilir ve kaygı ve depresyona katkıda bulunabilir, bu da bir dizi kronik sağlık sorunuyla sonuçlandığı bilinen yerleşik bir yaşam tarzına yol açabilir. Düzenli fiziksel aktiviteyi sürdürmek ve güvenli bir ev ortamında rutin olarak egzersiz yapmak, koronavirüs krizi sırasında sağlıklı yaşam için önemli bir stratejidir.

Referanslar

  1. Should, and how can, exercise be done during a coronavirus outbreak? An interview with Dr. Jeffrey A. Woods / Weimo Zhu
  2. Coronavirus disease (COVID-19): The need to maintain regular physical activity while taking precautions / Peijie Chen 1, Lijuan Mao 2, George P Nassis 3, Peter Harmer 4, Barbara E Ainsworth 5, Fuzhong Li6

  3. https://www.who.int/news/item/06-04-2020-beactive-for-the-un-international-day-of-sport-for-development-and-peace

  4. https://www.who.int/news-room/campaigns/connecting-the-world-to-combat-coronavirus/healthyathome/healthyathome—physical-activity

About the author : Gözde Yalçınkaya Sevinç

e-posta listemize katılın

Yeni güncel içeriklerimizden haberdar olun.