1. Yoga for anxiety: a systematic review of the research evidence
2. Stress Reduction and Mood Enhancement in Four Exercise Modes: Swimming, Body Conditioning, Hatha Yoga, and Fencing
Yoga, Anksiyete için en kısa vadede fayda mı sağlıyor?
Kaygılar, günlük yaşamda karşılaştığınız sorunlar ile baş edebilmeniz için sizi hazırlayıp, daha hızlı karar verebilmenize ortam hazırlar. Kaygı aslında beyninizin strese tepki vermesi ve sizi ileride yaşayabileceğiniz potansiyel tehlikeler konusunda uyarma şeklidir.
Anksiyete bir diğer adıyla kaygı bozukluğu, psikolojik bir rahatsızlıktır. Günlük hayatımızda ara sıra anksiyete yaşamak olağandır. Çünkü zaman içerisinde karşı karşıya kaldığımız olaylardan ötürü endişelenebilir ya da gelecek ile ilgili maddi-manevi anlamda kaygılar duyabiliriz. Günlük yaşamda kaygı duymak her ne kadar normal olsa da, dozunda bir aşırılık mevcutsa o zaman tıbbi bir hastalıktan söz edebiliriz.
Anksiyete bozukluğu olan kişilerde, yoğun, sürekli devam eden bir endişe hali ve günlük hayatta rastlanılan durumlara karşı korku vardır.Panik atak krizleriyle de kendini gösterebilir. Bu duyulan aşırı endişe, kaygı, panik durumu günlük aktivitelerin süregelmesini sekteye uğratır. Kontrol edilmesi ve yönetilmesi zor olduğu gibi, zaman öngörüsünde de bulunulamamaktadır.(1)
Berger ve Owen tarafından yapılan çalışmada, yüzme, kondisyon, hatha yoga ve eskrimin etkilerini stres azaltma ve duygu durumu üzerindeki etkilerini incelemiş ve yalnızca yoganın kısa vadede kaygı durumunda bir azalma sağladığı sonucuna varmıştır.
Egzersiz modunun ve uygulama niteliklerinin egzersizin stres azaltma yararları üzerindeki etkisi incelenmiştir. Yüzme, vücut kondisyonlama, hatha yoga, eskrim, egzersiz ve ders kontrol sınıflarındaki üniversite öğrencileri, Mood Durumları Profili ve Devlet Kaygı Envanteri’ni dersten önce ve sonra üç kez tamamladılar. Yüzücüler alışılmadık şekilde olumlu bir başlangıç ruh haline sahipti ve yalnızca testin ilk gününde yüzdükten sonra daha az gerginlik ve kafa karışıklığı bildirdiler. Dört mod gereksiniminden üçünü karşılayan anaerobik bir aktivite olan yogaya katılanlar, her üç durumda da dersten sonra önemli ölçüde daha az endişeli, gergin, depresif, kızgın, yorgun ve kafası karışmış durumdaydı. Dört mod özelliğinin önemini destekleyerek, eskrimin egzersiz kontrol aktivitesine katılanlar, sadece canlılıkta iyileşmeler bildirdiler. Egzersiz koşullarının olası bir etkisi, vücut kondisyon sınıfının üyeleri yorgunlukta önemli artışlar bildirdiğinde, ancak başka bir ruh hali değişikliği olmadığında gözlemlendi. Bu çalışmanın sonuçları, önerilen sınıflandırmadaki egzersiz modu ve uygulama gereksinimlerinin stres azaltma faydalarını azaltma olasılığını destekledi.
G Kirkwood 1, H Rampes, V Tuffrey, J Richardson, K Pilkington tarafından yapılan çalışma;
Mart ve Haziran 2004 arasında, anksiyete ve anksiyete bozukluklarının tedavisinde yoganın etkinliğine ilişkin araştırma kanıtlarının sistematik bir incelemesi yapıldı. Sekiz çalışma gözden geçirildi. Birçok metodolojik yetersizlik olmasına rağmen olumlu sonuçlar bildirdiler.
Tedavi edilen durumların çeşitliliği ve çalışmaların çoğunun kalitesiz olması nedeniyle, yoganın genel olarak anksiyete ya da anksiyete bozukluklarının tedavisinde etkili olduğunu söylemek mümkün değildir. Bununla birlikte, özellikle obsesif kompulsif bozuklukta cesaret verici sonuçlar var. Spesifik anksiyete bozukluklarına odaklanıldığında en verimli olabilecek daha fazla iyi yürütülmüş araştırma gereklidir.
Yoga, Amerika Birleşik Devletleri’nde yakın zamanda gösterilen popülaritesi nedeniyle çekici bir terapötik seçenektir ve egzersiz gibi, danışanların görünüşte psikolojik teşhisleri ve tedavileri reddettiği durumlarda özellikle yararlı olabilir. Ulusal Klinik Mükemmellik Enstitüsü (NICE), panik bozukluğu ve yaygın anksiyete bozukluğu olan hastaların, genel sağlığın bir parçası olarak egzersiz hakkında bilgilendirilmesini önermektedir. Etkinliği kanıtlanırsa, yoga, farmakolojik olmadığı ve minimal düzeyde olduğu için çekici bir seçenek olacaktır. Tavsiye edildiği gibi uygulanırsa olumsuz etkiler ve uluslararası kabul görür.
Referanslar
- https://www.acibadem.com.tr/ilgi-alani/anksiyete/
- “Yoga for anxiety: a systematic review of the research evidence” /
-
“Stress Reduction and Mood Enhancement in Four Exercise Modes: Swimming, Body Conditioning, Hatha Yoga, and Fencing” / G. Berger-Bowling Green State University, David Robert Owen-City University of New York – Brooklyn Coll